Što je akumulator?

Akumulator  je izvor električne energije u vozilu te je ključni element pouzdanog pokretanja, signalizacije i rada cijelog vozila. Akumulator je naprava u kojoj se električna energija pretvara u kemijsku, a prema potrebi se ta kemijska energija pretvara ponovno u električnu energiju. Postoje mnoge vrste akumulatora, no najupoterbljivaniji još i dan danas je olovni.

Princip rada akumulatora temelji se na galvanskom članku. U najjednostavnijem obliku galvanski članak se sastoji od dvije elektrode i elektrolita (otopina tj. vodič). Akumulator spada u sekundarne galvanske članke što znači da su u njemu promjene reverzibilne. Elektrode u olovnom akumulatoru su spužvasta olovna ploča (negativna) i rešetka s olovnim dioksidom (pozitivna), a elektrolit je razrijeđena sumporna kiselina. Na temelju razlike potencijala između te dvije elektrode dolazi do toka struje među njima.

Osnovni element akumulatora je članak. Članak se sastoji od dvije elektrode u elektrolitu međusobno odvojene pregradom. Nazivni napon članka je 2 V i ima ih više, a međusobno su spojeni serijski. U prodaji se tako nalaze akumulatori sa 6 članaka koji daju napon od 12V, zatim oni sa 24V i 6V. Priključenjem potrošača na akumulator (električni urteđaji u vozilu) elektrode od olovnog dioksida se nabijaju pozitivno, a one od elementranog olova negativno. Tada dolazi do toka električne struje s negativnih ploča, preko strujnog kruga kroz potrošače, na pozitivne ploče i natrag u kiselinu. Kemijskom reakcijom se na površini obiju elektroda izlučuje olovni sulfat, pri tome dolazi do vezanja sumporne kiseline s pločama, a elektrolit se pretvara u vodu. Kada se aktivna tvar obiju elektroda u potpunosti pretvori u olovni sulfat akumulator je prazan.

Prilikom punjenja akumulatora električnom strujom događa se obrnuta reakcija pri kojoj se olovni sulfat razgrađuje na elementarno olovo i olovni dioksid, a oslobađa se sumporna kiselina. No taj proces nije vječan. S vremenom se na površinama elektroda u člancima počinje hvatati kora olovnog sulfata te akumulator postepeno postaje neupotrebljiv tj. nije ga više moguće napuniti.

Savjeti:

KUPNJA AKUMULATORA

Prije kupnje novog akumulatora: ispitati ako je stari akumulator istrošen i ako je zamjena stvarno potrebna ili pak je uzrok istrošenosti ili ispražnjenosti neki kvar na vozilu. Često se javljaju greške poput nekog prikrivenog potrošača struje na vozilu ili nedovoljnog napona punjenja alternatora.Kad ste ustanovili da je potrebna zamjena akumulatora, onda na red dolazi odabir.

Kod odabira bitno je provjeriti snagu akumulatora ( npr: 55 AH ). Zatim ovisno u koje vozilo se taj akumulator ugrađuje važno je obratiti pažnju na kvalitetu. Zato što je na modernim automobilima velik broj potrošača te je važno da akumulator ima i potrebnu rezervu snage.

Posebnu pažnju treba obratiti i na to u kojim se uvjetima automobil koristi ( npr. ako su to kratke relacije  sa čestim paljenjima, ili nekorištenje vozila po nekoliko dana…)

Kriteriji za odabir su:

 • uvjeti korištenja vozila,
 • tip vozila (prema broju trošila),
 • garantni rok (obično od 2-3 godine),
 • cijena

Nakon kupnje dobro je pročitati garantni list, u kojem je opisan način korištenja akumulatora, kako bi se izbjegli problemi oko reklamacije i kako biste dobili osnovne informacije o tijeku reklamacijskog postupka.

Prosječni vijek trajanja akumulatora je oko 3-5 godina, ali se pravilnim odabirom i ispravnim korištenjem može se produžiti i na 6-7 pa i više godina.

ODRŽAVANJE AKUMULATORA

Problemi s akumulatorom obično se javljaju u zimskim danima, kada se temperatura spušta ispod nule. Ipak, ako o akumulatoru ne vodite računa, on jednako strada i ljeti. Da bi se akumulator u vozilu najbolje iskoristio te da bi mu vijek trajanja bio što duži bilo bi dobro redovito ga održavati. Prilikom održavanja akumulatora jednom mjesečno bi trebalo provjeriti razinu tekućine i spojeve. Ako je razina tekućine u akumulatoru preniska ili ako se spojevi otpuste ili korodiraju, akumulator se neće dokraja puniti i s vremenom neće imati dovoljno snage za pokretanje startera.

PROVJERA RAZINE TEKUĆINE

Elektrolit, odnosno akumulatorska tekućina je mješavina sumporne kiseline i destilirane vode. Potrebna razina elektrolita u akumulatoru je tek nešto iznad akumulatorskih ploča, koje su vidljive kroz otvore za punjenje na vrhu. Neki akumulatori su posve zapečaćeni te im nije potrebno dopunjavanje, ali u mnogima razina tekućine s vremenom opadne zbog isparavanja vode iz elektrolita.

Da bi provjerili i dopunili akumulator, skinite čepove ili poklopac s otvora za punjenje i do potrebne razine dolijte destiliranu vodu. Pozor u akumulator dodajte isključivo destiliranu vodu i ništa drugo! Neki akumulatori imaju prozirno kučište s vanjskom oznakom potrebne tekućine.

Potreban je oprez prilikom rukovanja elektrolitskom tekućinom jer je ona korozivna i može oštetiti vašu kožu i boju vozila. Ako slučajno dođete u dodir sa tekućinom obavezno isperite jakim mlazom tekuće vode.

Prije nego stavite čepove ili poklopce na akumulator provjerite jesu li ventilacijske rupice na njima čiste. Ako su kojim slučajem začepljene očistite ih čačkalicom ili komadom tanke žice.

Ljeti tj. kod viših vanjskih temperatura češće provjeravajte razinu tekućine u akumulatoru jer je isparavanje jače. Ako razina tekućine u jednoj ćeliji pada više nego u drugima, vjerojatno je oštećena i možda ćete morati promijeniti čitav akumulator.  Ćelije su međusobno povezane pa se prilkom oštećenja jedne akumulator neće moći napuniti.  Ako nenadano bude potrebno nadopunjavati veću količinu tekućine, možda se akumulator puni više nego što je potrebno. Neka Vam autoelektričar provjeri spojeve za napajanje.

PROVJERA SPOJEVA AKUMULATORA

Postoji više vrsta akumulatorskih konektora, ali za sve vrijede ista pravila. Spojne površine konektora i klema akumulatora moraju biti čiste od prljavštine i korozije te čvrsto zategnute. Za čišćenje prljavštine upotrijebite ocat,nakon toga kleme očistite brusnim papirom ili žičanom četkom sve dok metal ne postane sjajan. Lica konektora očistite brusnim papirom ili malom finom turpijom. Kleme namažite naftnim gelom i ponovno pričvrstite konektore.

PUNJENJE AKUMULATORA

Česta kraća putovanja noću ili po lošem vremenu uzrokuju veću potrošnju energije iz akumulatora za napajenje farova, brisače, grijanje nego što to generator motora može nadomjestiti. Akumulator će biti preslab da pokrene starter. Rani znak slabljenja jer kad se kod paljenja motor jedva okreće. Provjerite spojevem ako su oni ispravni, izvadite akumulator i odnesite ga na punjenje u mehaničarsku radionicu ili ga napunite sami. U ponudi možete pronaći različite vrste punjača. Kupite onaj koji ima visoku i nisku razinu punjenja te ampermetar koji pokazuje razinu punjenja dok radi. Prije punjenja skinite čepove akumulatorskih ćelija ili poklopac kako bi plin anstao prilikom punjenja koji stvara elektrolitska teućina mogao izaći van. Akumulator punite u otvorenom i prozračivanom prostoru, jer u suprotnom iskra može zapaliti plin koji isparava iz akumulatora.

Većina akumulatora ima kapacitet od 48 ampersati što znači da može dati 48 ampera na sat, 4 ampera na 12 sati itd. Stoga su za punjenje jačinom od 2 ampera potrebna 24 sata da bi se napunio potpuno prazan akumulator. U hitnom slučaju punjenje s visokih 10 ampera, kojih 30 – 60 minuta dovoljno je da upali auto. Međutim, učestala jaka punjenja mogu oštetiti akumulator – bolje je puniti manjom jačinom više sati ili čak ostaviti preko noći.

Prema uputama proizvođača, postavite punjač na visoku ili nisku snagu, ovisno o potrebi. Otkopčajte žice na akumulatoru, ako je moguće, izvadite akumulator iz automobila. Spojite krokodil-štipaljke na crnoj žici punjača na negativnu (-) klemu, a crvenu žicu na pozitivnu (+ ) klemu. Priključite punjač na utičnicu i uključite ga. Neki se punjači automatski isključuju kad se akumulator posve napuni, što je svakako pogodnost. U suprotnom, morate procijeniti prema proteklom vremenu i provjerom elektrolitske tekućine akumulatorskim hidrometrom. U oba slučaja, uvijek isključite punjač iz struje prije no što uklonite štipaljke i ponovno spojite žice akumulatora.

KABLOVI ZA PALJENJE

Ukoliko Vam se istroši akumulator, prijelazno rješenje može biti prespajanje akumulatora s drugog vozila, pomoću kablova. Kablove ćete spojiti tako da pozitivnu klemu s auta od kojeg uzimate struju spojite s pozitivnom klemov vašeg vozila. Isto bi trebali napraviti i sa negativnim polovima. Prije pokušaja pokretanja motora s premoštenim kablovima, bitno je da automobil s kojeg uzimate struju bude upaljen.

ZAMJENA AKUMULATORA

Da biste izvadili akumulator iz auta, prvo morate skinuti kleme i to prvo negativni, potom pozitivni pol. Kada stavite novi akumulator u ležište, vratite kleme nazad obrnutim redoslijedom, odnosno najprije pozitivni, pa onda negativni pol.

I za kraj ukoliko imate problema sa pokretanjem motora uvijek pričekajte da se akumulator malo „odmori“, jer se u tim situacijama i najlakše isprazni.

Auto-mane
Autorica članka:

Auto-mane

„PROVJERI ŠTO KUPUJEŠ!“

AutoMane- jedini i jedinstveni portal u Hrvatskoj namjenjem za pomoć pri kupnji Vašeg novog limenog ljubimca!!

Internetska stranica: auto-mane.com Pošalji e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Česta pitanja i odgovori

 • Što je zamašnjak +

  Što je zamašnjak Zamašnjak je teški kotač koji, kada se zavrti, velikim momentom tromosti ili inercije ublažuje nemirni rad stroja (zbog udarnih opterećenja drobilica, alatnih ili valjaoničkih strojeva i drugo). Više
 • Što je kardanski prijenos +

  Što je kardanski prijenos Kardanski prijenos služi za prijenos snage, odnosno okretnog momenta, između pojedinih razmaknutih pogonskih sklopova automobila koji nisu međusobno kruto vezani, ili im se osi vratila ne poklapaju, ili je čak međusobni položaj pojedinih sklopova promjenjiv. Više
 • Što je difuzor +

  Što je difuzor Difuzor (njem. Diffusor < lat. diffusor, od diffundere: širiti, razlijevati) je konično prošireni kanal, element strujnih strojeva (turbine, rotacijske crpke, ventilatori, turbokompresori, aerodinamički tuneli). Više
 • Što je filter ulja +

  Što je filter ulja Filtar ulja ili uljni filtar ima zadatak da razinu prljavštine ulja smanji na dozvoljenu vrijednost. Time se hidraulički dijelovi štite od prekomjernog trošenja i povećava se pouzdanost rada hidrauličkog i ostalih sustava. Više
 • Što je filter zraka +

  Što je filter zraka Filtar zraka ili zračni filtar je filtar koji zadržava grube nečistoće iz zraka, a koristi se za čišćenje zraka koji sadrži manje od 10 g/m³ praha. Filtri za čišćenje zraka (od prašine, dima i slično) najčešće se ugrađuju u sustave za grijanje, ventilaciju i klimatizaciju, ali i u motorna vozila. Više

sponzorlumbalis

Oglašavanje na portalu Automane

Tekstualni, slikovni, animirani banneri na nekoliko lokacija.