Europska komisija kaznila je proizvođače sigurnosne auto-opreme s ukupno 34 milijuna eura

Europska komisija kaznila je u srijedu pet proizvođača sigurnosne auto-opreme s ukupno 34 milijuna eura zbog dogovaranja cijena sigurnosnih pojaseva, zračnih jastuka i upravljača kojima opskrbljuju japanske proizvođače automobila. Dobavljači Tokai Rika, Takata, Autoliv, Toyoda Gosei i Marutaka kažnjeni su zbog kršenja antikartelskih propisa u Europskoj uniji, navodi se u priopćenju EK.

U priopćenju europski regulatori dodaju da su kompanije sudjelovale u jednom ili više od ukupno četiri kartela za isporuke automobilskih sigurnosnih pojaseva, zračnih jastuka i upravljača japanskim proizvođačima automobila Toyoti, Suzukiju i Hondi u Europskom gospodarskom području. Pet proizvođača koordiniralo je cijene odnosno nastup na tržištima i razmjenjivalo povjerljive informacije u razdoblju od 2004. do 2010. godine, navodi se u priopćenju Komisije. 

"Svih pet dobavljača priznalo je sudjelovanje u kartelima i pristalo na nagodbu. Takata nije kažnjen za tri kartela jer je o njihovu postojanju izvijestio EK a Tokai Rika nije kažnjen za sudjelovanje u jednom od kartela o kojem je također izvijestio Komisiju", stoji u priopćenju.

Takata je pritom kažnjen s 12,7 milijuna eura, Toyoda Gosei s 11,3 milijuna, Autoliv s 8,1 milijuna, Tokai Rika s 1,8 milijuna a Marutaka sa 156 tisuća eura.

"Sigurnosni pojasevi i zračni jastuci svakodnevno čuvaju živote i ključni su u svim automobilima u EU. Pet dobavljača kažnjenih danas tajno se udružilo radi maksimiziranja dobiti od prodaje tih komponenti. Moguće su radi toga porasli troškovi tih auto dijelova mnogim proizvođačima koji prodaju automobile u Europi, potencijalno nanoseći štetu kupcima", kazala je povjerenica EK za tržišno natjecanje Margrethe Vestager.

"Ne prihvaćamo kartele koji pogađaju europske potrošače, čak i kada je kartel organiziran izvan Europe", naglasila je Vestager.

U priopćenju Komisija ujedno podsjeća da je jedan od svakih 11 automobila prodanih u Europi proizvela neka japanska tvrtka.

10/12/2017
Auto-mane
Autorica članka:

Auto-mane

„PROVJERI ŠTO KUPUJEŠ!“

AutoMane- jedini i jedinstveni portal u Hrvatskoj namjenjem za pomoć pri kupnji Vašeg novog limenog ljubimca!!

Internetska stranica: auto-mane.com Pošalji e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Česta pitanja i odgovori

 • Što je zamašnjak +

  Što je zamašnjak Zamašnjak je teški kotač koji, kada se zavrti, velikim momentom tromosti ili inercije ublažuje nemirni rad stroja (zbog udarnih opterećenja drobilica, alatnih ili valjaoničkih strojeva i drugo). Više
 • Što je kardanski prijenos +

  Što je kardanski prijenos Kardanski prijenos služi za prijenos snage, odnosno okretnog momenta, između pojedinih razmaknutih pogonskih sklopova automobila koji nisu međusobno kruto vezani, ili im se osi vratila ne poklapaju, ili je čak međusobni položaj pojedinih sklopova promjenjiv. Više
 • Što je difuzor +

  Što je difuzor Difuzor (njem. Diffusor < lat. diffusor, od diffundere: širiti, razlijevati) je konično prošireni kanal, element strujnih strojeva (turbine, rotacijske crpke, ventilatori, turbokompresori, aerodinamički tuneli). Više
 • Što je filter ulja +

  Što je filter ulja Filtar ulja ili uljni filtar ima zadatak da razinu prljavštine ulja smanji na dozvoljenu vrijednost. Time se hidraulički dijelovi štite od prekomjernog trošenja i povećava se pouzdanost rada hidrauličkog i ostalih sustava. Više
 • Što je filter zraka +

  Što je filter zraka Filtar zraka ili zračni filtar je filtar koji zadržava grube nečistoće iz zraka, a koristi se za čišćenje zraka koji sadrži manje od 10 g/m³ praha. Filtri za čišćenje zraka (od prašine, dima i slično) najčešće se ugrađuju u sustave za grijanje, ventilaciju i klimatizaciju, ali i u motorna vozila. Više

sponzorlumbalis

Oglašavanje na portalu Automane

Tekstualni, slikovni, animirani banneri na nekoliko lokacija.