Audi A7 Sportback (Typ 4G) (od 2010.)

 • Proizvođač: Audi AG
 • Model: A7 Sportback (Typ 4G)
 • Godina proizvodnje: 2010. -
 • Duljina: 4.970 mm
 • Širina: 1.910 mm
 • Visina: 1.420 mm
 • Masa praznog vozila: 1.695 kg

Prednosti 

 • Sportska oprema
 • Sigurnosna oprema
 • Relativno ekonomični dizel motori
 • Start-stop sustav kao standard

Mane 

 • Ograničeni prostor za glavu na stražnjem sjedalu
 • Sveukupna nosivost automobila

 

Audi A7 se proizvodi od 2010. godine kao limuzina u Sportback i Coupe izvedbi. A7 model stvara vezu između modela A5 i A8, a konkurent mu je BMW serije 5 GT (Grand Turismo). Audi A7 Sportback Concept predstavljen je javnosti u siječnju 2009. godine, a već krajem godine je predstavljena konačna verzija u Miamiju i od tada kreće u serijsku proizvodnju. Kupce je odmah počeo pridobivati sa svojih gotovo 5 metara dužine i finim zaobljenim linijama sa dozom sportsokog izgleda.

Izbor motora je širok i nudi istu paletu motora kao i modeli A5 i Q7. Osnovni motor u paleti je 2,8 – litreni FSI benzinski motor sa 204 KS i 280 Nm okretnog momenta što sasvim solidno pokreće A7 model. Sljedeći motor u ponudi je 3,0 – litreni FSI motor s 310 KS, a uz njega se nude i motori s kompresijskim paljenjem zapremnine 3,0 litara koji se nude s 204, 245, 313 KS, a najmoćniji u ponudi nudi čak 420 KS.

Interijer dosta podsjeća na model A8. Uz prepoznatljivu liniju, ovaj model se istiće novim LED svjetlima te četiri vrata bez gornjeg okvira na staklima. Novi Audi A7 je model koji spaja tri tipa vozila u jedno. Elegantna je limuzina koja izgleda kao Coupe, a nudi prtljažnik veličine karavana.

Audi A7 Sportback je limuzina premium klase s četiriju vrata građena na platformi luksuzne limuzine A8. A7 Sportback je odgovor na Mercedesov CLS model i usmjeren je vozačima koji su financijski malo jače potkovani te žele kombinaciju sportskog izgleda i prostrane unutrašnjosti. U posljednjih nekoliko godina, nekoliko proizvođača premium klase su se bavila konceptom GT (Grand Turismo) i predstavili su brze limuzine u klasičnom stilu.

Audi A7 također spada u taj trend sa svojih 4,94m dužine, niskiom aerodinamičnom karoserijom s četiriju vrata te dovoljno jakim motorima i visokim performansama. Alternative su luksuzni automobili kao što su Aston Martin Rapide i Porsche Panamera.

Ispitivači su Audi A7 opisali kao udobnu touring limuzinu, ali zbog niskog krova malo je teže ulaziti i izlaziti iz vozila nego u običnoj limuzini. Nosivost automobila je ograničena ovisno o dodatnoj opremi koju pojedini model ima, te najveća iznosi 535 kg. Zbog strmog spuštanja krova prema kraju automobila, višim putnicima će biti tijesno na stražnjem sjedalu. Ispitivači tvrde da se mogu smjestiti osobe do 180cm visine. Obujam prtljažnika s podignutim zadnjim sjedalima iznosi 535 litara, a kod preklašanja zadnjih sjedala, obujam se povećava na 1.390 litara te se može lako pristupiti podizanjem zadnjih vrata. Vrata i poklopac haube motora su napravljeni od aluminija da bi se uštedilo na težini vozila mada i s tim uštedama vozilo teži od 1,7 do 2 tone. Audi A7 je dostupan s pogonom na sve kotače (standardno s najačim motorima u ponudi) i pogonom na prve kotače.
Paket sigurnosne opreme u Audi A7 modelu je iznimno dobro opremljen. Zračni jastuci za vozača suvozača te putnike na stražnjoj klupi su standardni kao što je standardni i Audi Pre-crash sistem za detektiranje moguće nesereće te izbjegavanje iste, automatkse zatezače pojasa za vezanje, pomoć pri kočenju, elektroničku kontrolu stabilnosti, svjetla za maglu te dinamično stop svijelto koje treperi kod naglog kočenja. Uz sve to, još se dodatno mogu naručiti kao što je automatsko praćenje razmaka između vozila ispred vas, Night View Assist, pomoć kod držanja traka te prelaženja u drugu traku. Crash test za Audi A7 nije proveden.
Budući da je A7 na tržište stigao 2010. godine, dugoročna tesitiranja još nisu moguća.
Prosječna potrošnja dizel motora je oko 8 litara na 100 km, dok benzinski motori troše oko 10 litara. Najači motor s dva turbopunjača i 420 KS troši više od ostalih benzinskih motora.

Auto-mane

Auto-mane

„PROVJERI ŠTO KUPUJEŠ!“

AutoMane- jedini i jedinstveni portal u Hrvatskoj namjenjem za pomoć pri kupnji Vašeg novog limenog ljubimca!!

Website: auto-mane.com

Česta pitanja i odgovori

 • Što je zamašnjak +

  Što je zamašnjak Zamašnjak je teški kotač koji, kada se zavrti, velikim momentom tromosti ili inercije ublažuje nemirni rad stroja (zbog udarnih opterećenja drobilica, alatnih ili valjaoničkih strojeva i drugo). Više
 • Što je kardanski prijenos +

  Što je kardanski prijenos Kardanski prijenos služi za prijenos snage, odnosno okretnog momenta, između pojedinih razmaknutih pogonskih sklopova automobila koji nisu međusobno kruto vezani, ili im se osi vratila ne poklapaju, ili je čak međusobni položaj pojedinih sklopova promjenjiv. Više
 • Što je difuzor +

  Što je difuzor Difuzor (njem. Diffusor < lat. diffusor, od diffundere: širiti, razlijevati) je konično prošireni kanal, element strujnih strojeva (turbine, rotacijske crpke, ventilatori, turbokompresori, aerodinamički tuneli). Više
 • Što je filter ulja +

  Što je filter ulja Filtar ulja ili uljni filtar ima zadatak da razinu prljavštine ulja smanji na dozvoljenu vrijednost. Time se hidraulički dijelovi štite od prekomjernog trošenja i povećava se pouzdanost rada hidrauličkog i ostalih sustava. Više
 • Što je filter zraka +

  Što je filter zraka Filtar zraka ili zračni filtar je filtar koji zadržava grube nečistoće iz zraka, a koristi se za čišćenje zraka koji sadrži manje od 10 g/m³ praha. Filtri za čišćenje zraka (od prašine, dima i slično) najčešće se ugrađuju u sustave za grijanje, ventilaciju i klimatizaciju, ali i u motorna vozila. Više

Oglašavanje na portalu Automane

Tekstualni, slikovni, animirani banneri na nekoliko lokacija.