Audi A8 (D4) (od 2010. - )

  • Proizvođač: Audi AG
  • Model: A8 (D4)
  • Godina proizvodnje: 2010. -
Ocjena
(2 glasa)

Prednosti 

  • Vrlo dobra izrada
  • Siguran i ugodan ovjes
  • Prostrana unutrašnjost
  • Kvalitetna oprema
  • Visok stupanj sigurnosti

Mane 

  • Visoki troškovi održavanja i popravaka
  • Skuplji za kupnju
2009.godine Audi je predstavio treću generaciju Audi A8 (interne oznake D4) koji se na tržištu pojavio 2010.godine. Luksuzni automobili su dostupni samo kao limuzina s četiri vrata dužine 5.14m ili dužine 5.21m u modelu imena A8 L. Gotovi svaki motor ima quattro pogon na sve četiri kotače, samo 3.0 TDI sa 240KS ima prednji pogon. Može se izabrati između šest,osam i dvanaest cilindrijskim motorima.

Benzinski motori snage od 290-500 KS te tri dizelska motora (V6 i V8) u rasponu od 204 do 350 KS. Sport model S8 pokreće twin-turbo V8 sa 4,0 litara I 520 KS. Svi modeli opremljeni su sa osam stupanjskim tiptronic automatskim mjenjačem. Od 2012.godine Audi A8 dostupan je u hibridnoj verziji- kombinaciji četiri elektromotora i četiri turbo cilindra s izlaznom snagom od 211 KS. Standardna oprema na svim modelima su bočni zračni jastuci i zračni jastuk za glavu za vozača i suvozača, automatski zatezač pojaseva, ABS, pomoć pri kočenju, servo volan osjetljiv na brzinu, xenon svjetla( W12 model ima svijetla u LED tehnici) , zračni ovjes te kontrola stabilnosti.

Moguće je doplatiti i sustave pomoći kao što su upozorenje o napuštanju trake, adaptivni tempomat ili night vision. A8 nije testiran na EURONCAP crash testu. Kao i kod svih luksuznih vozila, kupci bi trebali posvetiti pažnju servisnoj knjižici te intervalima servisa i zatražiti pregled vozila Preporuča se pregledati cijelu karoseriju automobila zbog mogućih oštećenja. Treba paziti na to da su popravci vanjskih oštećenja vozila jako skupi jer je karoserija rađena od aluminija. Kod izbora motora treba paziti jer izborom većeg motora s više cilindara automatski raste i cijena održavanje. Najčešći motori na tržištu su 3,0 TDI s 204 KS što je sasvim dovoljno za svakodnevni život s potrošnjom od 7-7.5 litara na 100 km.

Najjači 4,2 litreni TDI sa 350KS troši oko 9 litara na 100 km . Ako ne želite auto s dizel motorom možete razmisliti o benzinskoj varijanti s 4.2 litrenim V8 FSi motorom koji razvija 372 KS. Za svakodnevnu upotrebu morate računati oko 11 litara goriva na 100 km.

Auto-mane

Auto-mane

„PROVJERI ŠTO KUPUJEŠ!“

AutoMane- jedini i jedinstveni portal u Hrvatskoj namjenjem za pomoć pri kupnji Vašeg novog limenog ljubimca!!

Website: auto-mane.com