VW Polo 4 (9N) ( od 2002. - 2009.)

Ocjena
(0 glasa)

Prednosti 

  • Udobnost
  • Prostranost
  • Završna obrada

Mane 

  • Pogon osovine
  • Upravljač
  • Elektonika

VW Polo IV četvrta je generacija najprodavanijeg malog automobila u VW grupi. Sa svojom duljinom od 3.90 m veći je od svog prethodnika 6N/N2 za 15.4 cm i gotovo je velik kao za obitelj pogodni automobil Golf II. Na tržištu je dostupan sa tri vrata, kao peterovratni hatchback i sedan. 2004. godine izašao je kao veliki hit peterovratni Polo Fun u kojem je prevladala SUV optika :izmijenjeni su prednji i stražnji branici, plastični branici ,krovni nosači),dodana sportska sjedala i 17-inčni aluminijski kotači.

Kod motora je moguće izabrati između pet benzinskih s 1.2 i 1.4 l i četiri dizel motora sa 1.4 i 1.9 l. Kapcitet se kreće od najslabijeg benzinca 40 kW/55KS do 96kW/130 KS kod najjačeg turbo dizela sa pumpom za direktno ubrizgavanje goriva.Kod osnovnih motora u upotrebi su tri-cilindarski. 1.2 benzinski motor je dosta slab naspram težine auta pa nije baš ekonomičan što se potrošnje goriva tiče. Više se preporuča 1.4 dizel motor koji je ekonomičniji i u modelu 9N dolazi sa 75 KS dok u modelu 9N3 dolazi s dizelskim filterom čestica i dvije opcije: 70 KS ili 80 KS.

Prostora i udobnosti tijekom vožnje u VW Polo IV ne nedostaje, međutim u kvaliteti nije tako. S starenjem automobila javljaju se problemi na prednjoj i stražnjoj osovini . Također u usporedbi sa drugim automobilima istog godišta česte su i greške kod kočnica te rasvjetnog sustava. Kvar zupčastog remena može dovesti do poremećaja u radu turbopunjača te oštećenja električnog sistema što dovodi do problema sa šiberom, podešavanjem snopa svjetala, podizačem stakala i centralnim zaključavanjem. Problemi sa remenom su česti kod dizel motora velikog okretnog momenta. Ako dođe do pucanja zupčastog remena motoru prijete ozbiljna oštećenja.

TDI model iz 2002 opozvan je zbog netočno instalirane remenice, ali je kvar popravljen na VW trošak. 1.2l i 1.4 l aluminijski motori zbog nedostatka grijanja su vrlo osjetljivi na hladnoću i zamrzavanje. Preporuča se 1.4 benzinski motor sa višestrukim ubrizgavanjem koji se vrlo dobrim pokazao za vožnju na kraće udaljenosti. Normalna potrošnja u svakodnevnoj vožnji je ispod 6l/100km.

Auto-mane

Auto-mane

„PROVJERI ŠTO KUPUJEŠ!“

AutoMane- jedini i jedinstveni portal u Hrvatskoj namjenjem za pomoć pri kupnji Vašeg novog limenog ljubimca!!

Website: auto-mane.com