Upomoć - kupnja rabljenog vozila, na što obratiti pozornost?

Jeftino rabljeno vozilo može postati rupa bez dna što se troškova tiče ako ne obratite pozornost na nekoliko osnovnih pravila. Zato otvorite oči i naćulite uši prilikom kupnje rabljenog vozila.

1. Odabir potencijalnih kandidata

Tko prodaje vozilo? Privatna osoba ili preprodavač? U današnje vrijeme najveća je burza automobila na internet oglasnicima kako domaćim tako i stranim postoje veoma kvalitetni oglasnici kao što je strani mobile.de koji je sve popularniji u našim zemljama jugoistočne europe jer su automobili s njemačkog tržišta znatno jeftinij nego kod nas. Potreban je poseban oprez kod uvoznih vozila jer preprodavači često uvoze polovna vozila te jeftina karambolirana vozila. Savjetima koje ćemo Vam donjeti u nastavku možete provjertiti radi li se kod vašeg odabranog vozila o takvom slučaju. Dobro bi bilo kad se odlučite na kupnju rabljenog vozila da se ograničite na maksimalno 3 vozila jer sve više od toga stvara preveliku zbrku.

Kad se odlučite za 3 modela telefon u ruke i uspoređujte stanje kilometara, koliko prethodnih vlasnika je bilo, koliko je uneseno u knjižicu vozila… Razgovorom se može mnogo toga saznati o samom prodavaču vozila. Ako imalo posumnjate u njegovu iskrenost te ako preprodavač stvara pritisak na Vas da vozilo morate uzeti odmah jer ima drugog kupca rađe odustanite od kupnje jer je to obično znak da se želi čim prije riješiti vozila koje nije baš u bajnom stanju. Uzmite si vremena i ne dajte da netko vrši pritisak na Vas pa makar i pod cijenu da ostanete bez vozila koje je ušlo u uži krug Vašeg izbora. Evo nekoliko pitanja koje bi trebali postaviti preko telefona. Bilo bi dobro da odgovore zabilježite u slučaju da prilikom razgledavanja auta otkrijete nepodudarnosti. Zašto prodajete vozilo? Koliko kilometara je prošlo vozilo? Kakvo je opće stanje vozila? Koje su posebnosti na vozilu? Jeste li prvi vlasnik vozila? Jeli auto bio u sudaru? Ima li vozilo servisnu knjižicu? Koja je vaša predodžba o cijeni vozila? Prije same probne vožnje bilo bi dobro prikupiti što više podataka o odabranom modelu vozila zato obavezno svratite na naš portal i pročitajte prednosti i mane željenog vozila.

2. Pregled vozila – na što treba obratiti pozornost

Ako je do ovog trenutka sve prošlo glatko sada slijedi prvi susret s potencijalnim vozilom.
Prvo i osnovno do sada telefonski prikupljene podatke obavezno usporedite sa stvarnim stanjem vozila te provjerite vjerodostojnost papira automobila.Kod pregleda vozila nikako ne žurite,uzmite dovoljno vremena,preporučamo najmanje dva sata.Ukoliko ste u mogućnosti prvi pregled vozila obavezno obavite za lijepog vremena jer kiša i slaba osvjetlenost prikriva eventualne nedostatke koji su nastali na karoseriji vozila prilikom sudara.Automobil obavezno pregledajte vani,nikako u zatvorenom prostoru.

Vanjski pregled vozila

• Ispušni sustav: Ispušna cijev mora biti čvrsto u ležištu te ispušni sustav ne smije biti preglasan pri radu motora.
Test : Kod upaljenog vozila na kraj ispušne cijevi prislonite krpu.Ukoliko ispušni plinovi izlaze na drugom mjestu to je znak da je ispušna cijev propusna.

• Rasvjeta: Farovi nesmiju biti zamagljeni niti se unutar njih smije vidjeti hrđa.

• Kočnice: Ako su vidljivi kočioni diskovi obavezno kontrolirajte istrošenost diskova i hrđu.Ukoliko za vrijeme probne vožnje primjetite da su naplaci zagrijani to je znak problema s kočionim sustavom.

• Brtvila prozora i vrata nesmiju biti porozna i rastrgana

• Naplatci : Širina naplataka mora odgovarati širini upisanoj u knjižici vozila.

• Limarija : Obratite pozornost na različite nijanse laka.Kod ove provjere obavezno osigurajte dobar izvor svijetlosti.Ukoliko se ostaci laka nalaze na brtvilima oko vrata i prozora te pragovima to upućuje na loše izveden popravak limarije što može upućivati na sudar ili hrđu.

• Gume: Kod provjere guma pripazite na eventualna puknuća i profil guma.Istrošene gume dobar su adut za snižavanje cijene vozila. Nejednako istrošene gume upućuju na probleme s optikom.

• Vrata: Nejednoliki,preuski ili preširoki razmaci izmedu vrata/haube i karoserije upućuju na sudar.Zvukovi škripanja te cviljenja kod zatvaranja i otvaranja vrata također aludiraju na sudar. Sva vrata bi trebala dobro “dihtati”.

• Podvozje : Obratite pozornost na hrđu.Kod ove provjere budite slobodni kritizirati i najmanji znak hrđe.

• Vjetrobransko staklo: Napuknuče nije dopušteno.Isto tako staklo koje je izdrapano preko dana ne smeta ,no po noći može biti jako iritantno.

Unutrašnji pregled vozila

Ako ne prije prilikom probne vožnje ćete sigurno obratiti pozornost na unutrašnjost vozila. Donosimo Vam nekoliko točaka na koje valja obratiti pozornost.

•Sjedište: Sjedala bi se trebala lako pomicati, trebate obratiti pozornost da sjedišta nisu labava i da su čvrsto u ležištu. Uhvatite rukama sjedište i pomičite ga lijevo-desno, isto to učinite s naslonom za glavu, koji je veoma bitan pogotovo u ozbiljnim situacijama. Uništen materijal na sjedištima upućuje na vozilo koje je puno korišteno, a to bi trebalo odgovarati i kilometraži vozila (ako je preniska pozor!). Nemojte zaboraviti pregledati suvozačevo i stražnje sjedište jer nećete uvijek biti sami u vozilu.

• Sigurnosni pojas: Ispravnost sigurnosnih pojaseva provjerite na prednjim i stražnjim sjedištima. Povucite pojaseve i obavezno isprobajte ispravnost mehanizma za zatvaranje. Isto tako na pojasu ne smiju biti oštećenja materijala.

•Elektrika: Obavezno detaljno provjeriti. Provjerite stop svijetla, kratka i duga svijetla, pokazivače smjera, brisače stakla,grijač zadnjeg stakala itd. Pogledajte koje sve lampice svijetle na komandnoj ploči, te ako eventualno pokazuju neke greške koje ne bi trebalo.  Provjerite radio, trubu, električne sklopke stakla/ogledala.  Provjerite klimu i grijanje. Ukoliko topao zrak ima slatkasti miris to može biti znak da je pokvaren izmjenjivač topline.

• Provjera papučica gasa,kočnica i kvačila govore puno toga o kilometraži vozila.Ako je površina papučica jako istrošena znači da je riječ o automobilu sa mnogo kilometara te iz tog razloga treba provjeriti pređenu kilometražu zbog moguće manipulacije istom. Isto tako treba biti oprezan pri novim papučicama koje su tek nedavno zamijenjene na rabljenom vozilu.Podignite tepihe i provjerite ima li vlage i hrđe.

• Prtljažnik : Ovaj dio automobila se često zaboravi provjeriti,pa zato uzmite vremena i detaljno ga pregledajte.Prvo provjerite da li ima vlage ili hrđe tako da maknete sve zaštitne tepihe jer vlaga i hrđa upućuju na oštećenja karoserije.Isto tako obratite pozornost na miris prtljažnika koji može  upućivati na vlagu. Obavezno provjerite prisutnost rezervne gume,prve pomoći,alata i trokuta. Pregledajte detaljno limariju u unutrašnjosti prtljažnika jer oštećenja ukazuju na sudar.

3. Provjera prostora motora

• Prostor motora: Ako je prostor motora prečist oprez jer to upućuje na nedavno pranje motora i tako eventualna propusna mjesta više nisu vidljiva, zato budite kritični u tom slučaju.

•  Motor, getriba: Obratiti pozornost na masne mrlje od ulja, te gubitak tekućine. I obavezno još jednom sve provijeriti nakon probne vožnje. Kod starijih vozila lagano zauljen motor ne mora biti znak oštećenja istog. Provjerite vidljive cijevi te mjesta njihova priključivanja na propusnost.Otvorite poklopac gdje se uljeva motorno ulje,ako se ispod poklopca nalazi bijela sluz to je znak neispravne glave cilindra.

• Stanje ulja: Pri provjeri ove stavke možemo mnogo saznati o stanju motora vozila. Ako je ulje na mjernom štapu ispod minimuma to može biti znak gubitka ulja ili čak oštećenja motora. Obratite pozornost i na boju ulja na mjernom štapu koja ne bi trebala biti pretamna. Ako na mjernom štapu nađete kapljice vode to je znak za uzbunu, glava cilindra je propusna i morate računati na visok trošak popravka. Obavezno pitajte kada je zadnji put mijenjano ulje.

• Istrošena mjesta na samom motoru isto kao i novi vijci na motoru upućuju na to da je nešto bilo rađeno oko motora.

• Akumulator: Kod akumulatora bi trebali pregledati polove. Ako na polovima nađete bijele naslage soli to može upućivati da je pokvarena regulacija punjenja, a u svakom slučaju je znak da vozilo nije adekvatno održavano. Provjerite godinu proizvodnje akumulatora, obično se na akumulatoru nalazi naljepnica s navedenom godinom, ako je isti stariji od četiri godine trebalo bi ga zamijeniti. Također na polovima ne smije biti znakova hrđe. Akumulator bi trebao biti čvrsto na mjestu.

• Hladnjak: Pregledajte spremnik za vodu koji ne bi smio imati puknuća, na skali provjerite količinu tekućine za hlađenje u spremniku. Premala količina tekućine za hlađenje dovodi do pregrijavanja motora. Ako vozilo prethodno nije bilo paljeno otvorite poklopac spremnika za vodu, unutar spremnika ne smiju biti nikakve strane tvari ni ulje.

• Vodovi: Provjerite nepropusnost. Ne smiju biti porozni, ni u kom slučaju ne bi trebalo biti puknuća na gumenim dijelovima. Istrošeni vodovi i manžete se moraju izmijeniti. Ako na spojevima sa hladnjakom nalazite tragove kamenca to je znak da je nešto propusno.

• Zupačasti remen: Obavezno pitati kad je izmijenjen.

4.Probna vožnja-najvažniji dio pri kupnji rabljenog vozila

Ako su do sada sve gore navedene stavke bile zadovoljavajuće slijedi najvažniji dio koji je odlučujući za kupnju rabljenog vozila. Probna vožnja je obavezna. Bilo bi idealno kad bi unaprijed mogli isplanirati rutu probne vožnje, npr. danas Vam pri tome može pomoći google maps. Probna vožnja bi trebala biti dovoljno duga i uključivati brzu cestu, po mogućnosti dio autoputa jer neke greške na kotačima, gumama i amortizerima se očituju tek pri brzinama višim od 110 km/h. Bilo bi idealno kad bi tokom probne vožnje mogli usput napraviti “pitstop” kod stručne osobe koja bi Vam pregledala vozilo i ukazala na moguće probleme. Probnu vožnju bi najbolje bilo obaviti bez vlasnika vozila da se u potpunosti možete koncentrirati na vozilo, no to je često nemoguće. Bilo bi dobro da zamolite vlasnika ako ide s Vama na probnu vožnju da Vas ne ometa tokom vožnje i obavezno ugasite radio. Isto tako bilo bi najbolje kad bi vozili više vozila istog modela jer će te  tada već moći primijetiti razlike od vozila do vozila. Rađe isprobajte što više vozila i odustanite od kupnje nego da kupite mačka u vreći. Motor uvijek prije probne vožnje mora biti hladan, to dogovorite s vlasnikom vozila. Ako je vozilo ranije već zagrijano to ukazuje na moguće prikrivanje greški. Moguće je da se vozilo teško pokreče hladno, a razlozi za to su mnogobrojni i kompleksni.Ako vlasnik odbije pokazivanje hladnog vozila onda odustanite od kupnje.

•Prvo sjednite za volan i provjerite gdje se što nalazi,isprobajte sve.Pokrenite vozilo, što bi trebalo biti iz prve. Najkasnije nakon dvije sekunde bi se trebale ugasiti sve lampice na kontrolnoj ploči, ako se isto ne dogodi radi se najmanje o kvaru prekidača što unatoč tome može postati veoma skupo.Motor tijekom vožnje ne bi smio biti prebučan, zbog kontrole možete malo ostaviti otvoren prozor. Kvačilo,gas i kočnica bi trebali biti lagani na nagaz i isto tako bi se trebali lagano vraćati na mjesto, te bi to sve trebalo biti bez zvukova. Neobični zvukovi upućuju na nebrojeno mnogo problema, a to znači skup popravak. Mjenjač bi se trebalo moći lagano i čisto prebacivati iz brzine u brzinu.

•Kvačilo: 1. test: povucite ručnu kočnicu dokraja, stavite vozilo u 2. ili 3. brzinu, lagano popuštajte kvačilo motor bi se trebao “gušiti”, ako međutim motor i dalje radi kvačilo više nije doraslo snazi motora i vjerojatno će uskoro morati biti obnovljeno. Kod vozila sa automatskim mjenjačem isto tako zategnite dokraja ručnu kočnicu i nakon toga maknite nogu s kočnice i lagano dodajte gas efekt bi trebao biti isti- motor “umire”.

Sad konačno može početi vožnja.Za probnu vožnju bi trebalo uzeti dovoljno vremena i vozilo isprobati u što više situacija. Tokom vožnje bi trebali provjeriti sljedeće:

•Najprije zagrijte vozilo te potražite ravnu cestu maknite ruke s upravljača vozilo bi trebalo ravno nastaviti, ako međutim “vuće” na lijevo ili desno znači da optika nije dobro napravljena isto tako ovo može upućivati i na veliko ostečenje prilikom sudara vozila.

•Testirajte učinak kočnica.Na ravnoj cesti jednakomjerno usporavajte, ako vozilo “vuće” na desno ili lijevo trebale bi se podesiti kocnice.

•Sada mijenjate brzine,prebacujte iz 5. u 3. ili iz 1. direktno u 4. brzinu sve kombinacije moraju biti čiste i bez problema.

•Prebacite iz više u nižu brzinu i promatrajte u retrovizoru ako se pri micanju noge s gasa ili prilikom punog gasa javljaju tamni oblaci iz ispusne cijevi. To znači da motor sagorjeva previše ulja, a to je znak oštećenja klipnih prstena i brtvila za ulje.

•Slijedi dio sa brzom vožnjom i maksimalnom brzinom na autocesti. Pri tome obavezno obratite pozornost na pokazivač temperature rashladne tekućine. Temperatura smije nešto narasti naravno ne do crvenog polja, ali pri sporijoj vožnji se treba opet spustiti u suprotnom bi se moglo raditi o kvaru termostata.

•Neposredno nakon brze vožnje stanite uz rub ceste i prebacite u ler i promatrajte prikazivač pritiska ulja, ako pritisak drastično pada to je znak da je motor već istrošen.

•Testirajte sada ABS najbolje na nekoj ravnoj cesti, pri niskoj brzini (30-40 km/h) dokraja pritisnite kočnicu, ako blokiraju kotači znači da je pokvaren ABS, to je lako vidljivo i po kočionom tragu.

•Na kraju vozite laganiju rutu npr. na nekom parkiralištu da bi isprobali upravljač vozila, vozite krivudavo, osluškujte pri tome zvukove, ne bi trebali biti prisutni u suprotnom bi trebalo podesiti upravljačku kutiju ili ju obnoviti.

Na kraju probne vožnje obavezno bacite zadnji kontrolni pregled u prostor motora pregledajte ga na moguče mrlje od ulja ili rashladne tekućine. Te pogledajte ulje je li ono čisto kao i prije vožnje? Ako je tamnije nego prije vožnje vjerojatno nije redovno mijenjano ili sagorijevanje motora ne radi dobro, a to možete provijeriti na kraju ispušne cijevi.

14/04/2019
Auto-mane
Autorica članka:

Auto-mane

„PROVJERI ŠTO KUPUJEŠ!“

AutoMane- jedini i jedinstveni portal u Hrvatskoj namjenjem za pomoć pri kupnji Vašeg novog limenog ljubimca!!

Internetska stranica: auto-mane.com Pošalji e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Česta pitanja i odgovori

 • Što je zamašnjak +

  Što je zamašnjak Zamašnjak je teški kotač koji, kada se zavrti, velikim momentom tromosti ili inercije ublažuje nemirni rad stroja (zbog udarnih opterećenja drobilica, alatnih ili valjaoničkih strojeva i drugo). Više
 • Što je kardanski prijenos +

  Što je kardanski prijenos Kardanski prijenos služi za prijenos snage, odnosno okretnog momenta, između pojedinih razmaknutih pogonskih sklopova automobila koji nisu međusobno kruto vezani, ili im se osi vratila ne poklapaju, ili je čak međusobni položaj pojedinih sklopova promjenjiv. Više
 • Što je difuzor +

  Što je difuzor Difuzor (njem. Diffusor < lat. diffusor, od diffundere: širiti, razlijevati) je konično prošireni kanal, element strujnih strojeva (turbine, rotacijske crpke, ventilatori, turbokompresori, aerodinamički tuneli). Više
 • Što je filter ulja +

  Što je filter ulja Filtar ulja ili uljni filtar ima zadatak da razinu prljavštine ulja smanji na dozvoljenu vrijednost. Time se hidraulički dijelovi štite od prekomjernog trošenja i povećava se pouzdanost rada hidrauličkog i ostalih sustava. Više
 • Što je filter zraka +

  Što je filter zraka Filtar zraka ili zračni filtar je filtar koji zadržava grube nečistoće iz zraka, a koristi se za čišćenje zraka koji sadrži manje od 10 g/m³ praha. Filtri za čišćenje zraka (od prašine, dima i slično) najčešće se ugrađuju u sustave za grijanje, ventilaciju i klimatizaciju, ali i u motorna vozila. Više

sponzorlumbalis

Oglašavanje na portalu Automane

Tekstualni, slikovni, animirani banneri na nekoliko lokacija.